Dansk webshop
100 dages returret
Hurtig levering
Gratis fragt ved 499,-

Sådan træner du i mørke

Mange holder en pause med løbetræningen over vinteren. Primært fordi, det er mørkt udenfor og fordi risikoen for skader øges – men gør den nu også det? Hos pande-lampe.dk træner vi selv året rundt, og i dette blogindlæg vil vi fortælle om fordele og ulemper ved vintertræning.

Sådan træner du i mørke

Der er faktisk både fordele og ulemper ved at løbe i mørke, en af de største ulemper er selvfølgelig, at det kan være svært at se huller og forhindringer på underlaget.
Når du løber i mørke, vil der alt andet lige være en større risiko for at få skader, da mørket unægtelig gør det svære at se hvor du træder. Du sætter af og lander skævt, hvis du fx overser en kantsten. Dette kan i langt de fleste tilfælde undgå hvis du træner med en pandelampe. Lampen vil oplyse vejen foran dig, og gøre dig i stand til at se ujævnheder på underlaget inden du træder på dem.

Derudover er der sikkerheds aspektet ved at løbe i mørke. Da du ikke vil være nær så synlig for trafikanter og cyklister, kan der opstå uheld hvis du ikke tager dine forholdsregler. 

Se stort udvalg af pandelamper til løb

Du bliver bedre rustet

Der er dog fordele ved at løbe i mørke hvis du har det rigtige udstyr, som fx en kraftig pandelampe, sikkerhedsvest, refleksbånd og evt. vinterløbesko (hvis det er vinter) så du kan stå fast på is og sne.

Når du løber i mørke, vil du træne de stabiliserende muskler i hele kroppen (især omkring knæ og ankler), da du hele tiden skal korrigere og udgå forhindringer. For selvom du løber med en pandelampe, vil du stadig skulle koncentrere dig mere end når du løber i dagslys. På den måde kan mørkeløb blive en fordel når du vender tilbage til løb i dagslys, fordi du ikke bliver så hurtig træt i ankler og knæ, og du har rustet kroppen til at kunne gennemføre flere forskellige uforudsete hændelser undervejs i løbet.

Suprabeam_v3_air

Brug ikke mørket som undskyldning

Generelt skulle der ikke være noget i vejen for at løbe, selvom det er mørkt udenfor. Men mange bruger mørket som undskyldning for at blive hjemme i sofaen. Der er bare ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at komme afsted. En pandelampe giver dig næsten dagslys, i hvert fald foran dig. Netop fordi pandelampen kun lyser foran dig, oplever rigtig mange, at din normale løberute vil føles helt anderledes, og de oplever samtidig en masse nye indtryk, som de ikke normalt er opmærksomme på i dagslys, det er især lyde og lugte der skærpes i mørket.

Sikkerheden er alpha omega

Dog et det vigtigt at du har det rigtige tøj på, når du begiver dig ud i mørket (det gælder uanset om du løber, cykler eller bare går en tur). De fleste begår den fejl, at de ikke er synlige nok i mørket. Læs vores guide "Bliv set i mørket" og få 10 gode råd med på vejen. 
Tilbage til oversigten